2018. október 30., kedd

Őszi gasztrotúra 2 keréken, titkos uticélokkal


Október végén újra itt a nyár. Mi pedig ez alkalomból megmutatjuk a Körös-part rejtett gasztro-csodáit, és látványosságait, amik kimaradtak az útikönyvekből, de még a Google Maps radarjai elől is elrejtőztek.A teljesség igénye nélkül, íme 6 úti cél felfedező típusú biciklis turistáknak, akik szívesen vesznek részt titkos vagy illegális kalandokban:


  1. Kezdjük a napot egy szabadtéri könyvtárban a falusi buszmegállóban, kilátással a Hunyadi kastélyra!
  2. Megállunk egy több száz éves fákkal körülölelt kastélyban a vízparton (ez már egy másik kastély), ahova tilos a bejárás, de mi megmutatjuk a kiskaput. Szó szerint és átvitt értelemben egyaránt.
  3. Beviszünk egy kézműves sörfőzde kulisszái mögé (ahol a söröket különböző érési fázisban is megkóstolhatjuk)
  4. Elkalauzolunk egy étterembe, ahol nemhogy megállt az idő, de visszafele csordogál. És még kiszolgálás sincs, nagyanyánknál töltött hét végi ebédekre emlékeztető ízek és illatok viszont annál inkább.
  5. Mutatunk egy vízparti kávézót, ami lemaradt a Google térképéről, így csak a komoly hely ismerettel bírók (meg persze ti) találhatnak rá.
  6. Ha pedig még ezután is ragaszkodtok a wellness-hez, egye fene, feltöltődhettek egy 116 éves “gőzkádban”.

Korán kelőknek indulás napkeltekor


Szóval, indulhat a kaland?

Először is tisztázzuk, milyen közlekedési eszközzel a legcélszerűbb nekivágni a látnivalók felfedezésének: eső mentes napokon természetesen biciklivel.

Helyi idősek szerint évszázadok óta nem volt ilyen meleg és csapadék mentes ősz. Azt nem tudjuk, mennyire emlékszik Mariska néni mondjuk az 1848-as októberre, de az tény, hogy idén kirívóan napos, eső mentes és biciklis barát őszünk van.


Kiinduló pont természetesen a NádaHázamTeteje Vendégház, ahova hozhatsz saját biciklit is, de ha nincs kedved bíbelődni a drót szamár, kocsi tetejére való gumipókozásával, vagy a csomagtartóba való bepasszírozásával, akkor csak egy telefon hívás nekünk, és mire megérkeztek, a ház előtt várnak a megrendelt kerékpárok.

csodás színek földön, vízen,  levegőben


A látnivalók sorrendje a vendégháztól való távolságukat hivatott szemléltetni, így ebben a sorrendben nyugodtan haladhattok. Előrelátó túrázók a kóstolóval egybekötött sörfőzde látogatást nyugodtan hagyhatják a nap végére. 

Egy pohárral inni a Szent András Sörfőzde díjnyerets nedűiből ugyanis gasztronómiai képtelenség. Még akkor is, ha eddig nem is szeretted a sört.


Falusi fittness” reggeli után kávé és Örkény novella


Miután kényelmesen elfogyasztottad a “falusi fittness” reggelidet a NádaHázam verandáján, indulhat a túra, melynek első állomása egy jó kávé a békéssszentandrási Cuki Cukrászdában, ahol a napi első koffein adagod mellé egy egészen különleges atmoszféra, és egy Örkény novella a desszert.


Képtalálat a következőre: „hunyadi kastély békésszentandrás”
Hunyadi kastély-BékésszentandrásA cukrászda előtt napos időben válasszuk a kinti asztalokat, és a kastélyra nyíló kilátást, de borongós időben (vagy éppen túlságosan tűző nap esetén) legideálisabb választás a falu buszmegállójának várójából kialakított, elöl nyitott, ám mégis fedett terasz, ahol egy asztal és két fotel mellett egy kis közösségi könyvtár várja, hogy leemeljünk egy irodalmi alkotást a süti vagy kávé mellé. Voilá, falusi gasztro-kultúrális élmények…

Mindenképp örökítsük meg a nem mindennapi helyet (mert nyilván senki nem hiszi el otthon, hogy hol voltunk :)), majd irány az utca túloldalán lévő Hunyadi kastély.

Miután megtudtuk, hány politikai párt, főúri család és ellenséges népcsoport bitorolta az elmúlt évszázadokban az épületet, újra bringára pattanhatunk, és meg sem állunk Szarvasig. 

Vigyázat, őzek és egerész ölyvek a láthatáron!


Szabálykövető bicikliseknek a kijelölt kerékpárúton, míg bátrabbaknak a gáton. Ha az utóbbira szavazunk, kicsit poros lehet a nadrágunk szára, cserébe akár napközben is könnyen találkozhatunk őzekkel, nyulakkal és egerésző nagymadarakkal, mígnem átérünk a 7km-re fekvő Szarvas városába.


A mocsári ciprusok a bicikliútról is látszanak. Ahogy beérünk Szarvasra, tegyünk egy rövid kitérőt a hídtól jobbra lévő vízparti "csodanövényekhez"!

Vízparti kastély olasz márványlépcsővel, Romolussal, Remussal, és magyarosan karbantartott kerttel


Első utunk egyből a Holt-Körös partján álló Bolza-kastélyhoz vezessen, amibe első látásra beleszeret az ember, míg másodikra feltűnik, hogy a kertész nem tegnap nyírta le utoljára a füvet a kastély parkjában. 

Pedig méltó vetélytársa lehetne Európa legszebb főúri kertjeinek, de a hosszú évek óta húzódó tulajdonjogi vita következtében, jelenleg gazdátlanul árválkodik, és pusztul.

Ez azonban ne tántorítson el minket egy kis illegális kalandtól és titkos selfiezéstől!

Ha a kastély mellett elhaladva az első lehetőségnél balra fordulunk, a Korona étterem kerthelységén keresztül lejuthatunk a kastélyhoz. 

Nem mindennapi látvány az ősfás park sem, de az igazi élmény a múzeum lépcsőjéről készített fotó a vízben álló oszlop tetején lévő Szent Koronáról, majd a telefonunk kamerájának megfordításával saját magunkról, háttérben a Bolza-kastéllyal.

Azt tudtad, hogy a kastély márvány lépcsőjén álló Romolus és Remus szobor a római másolata, ám méretben nagyobb az eredetinél, így az 1911-es felállításához az olasz állam engedélye kellett?


Bolza kastély a víz felől


Vízparti kávézó, ami lemaradt a Google Maps-ről


Miután a telefonunk memóriájának felét elfogyasztottuk a selfie-k és vízparti képek készítésének köszönhetően, pattanjunk újra biciklire, és irány egy vízparti kávézó, ami szerencsére elkerülte a Google Maps fürkésző tekintetét, így turistákkal kevésbé, ám délelőtt fröccsöző helyi horgászokkal annál inkább találkozhatunk.

A mi tippünk a kétes eredetű kunsági rozé helyett egy békebeli málnaszörp szódával, koffein függőknek pedig egy újabb fekete a vízparton.

Csend, nyugalom, és pazar kilátás fogadja az ide betérőket, nem is beszélve a szomszéd horgászok visszafogott vagy épp kevésbé kulturált káromkodásaiba, annak függvényében, hogy megakasztották-e a kapitális pontyot, vagy megint csak egy törpeharcsa került a horogra…:)

Vigyázzunk, könnyen ott ragadunk, belefeledkezve a táj szépségébe!

A málnaszörp legalább olyan jó, mint a kilátás.Egy étterem, ahol visszafelé forog az idő kereke, de ez az ételeknek egyáltalán nem árt


Ha már kellően megéheztünk, és a minőségi elemózsiáért tekerni is hajlandóak vagyunk, kalandra fel, és irány a Régimódi Vendéglő a város túloldalán!

Az étteremben tett látogatásunkról már korábbi cikkünkben áradoztunk, így most legyen elég kedvcsinálónak annyi, hogy a finom ételekért és autentikus hangulatért tűzbe tesszük a kezünket.

FIGYELEM!  Hétfőn zárva vannak, úgyhogy az ide vezető túrát másik napon tegyük meg!


Régi idők örök ízei várnak!


Pelikán les és kultúrtörténelem-óra kenutúra közben


Ebéd utáni testmozgásképp pattanjunk ismét nyeregbe, hogy letekerjük az elfogyasztott kalóriákat, és visszafele ismét útba ejthetünk egy különlegesen szép és különleges célpontot: az Anna Ligetet.

Itt a biciklit pedig kenura cserélhetjük, és akár saját szakállunkra, akár idegenvezetővel is nekivághatunk a 2-15 km-es vízitúrának, edzettségi állapotunk függvényében. Ha csak a tájban és a vízi világban szeretnénk gyönyörködni, nyugodtan mehetünk magunk is. 

Ha azonban kíváncsiak vagyunk a holtág történetére, érdekel, hogy hol költ a pelikán, hány gyereke születik évente egy 50 éves mocsári teknősnek, vagy hogy Békés megye ezen részét miért hívják viharsaroknak (nem, nem az időjárás miatt, ahogy mi is hittük:)), nos akkor mindenképp vegyük igénybe Tóth Tamás szakértő segítségét. 

Nem fogjuk megbánni, ugyanis a túra végére nemcsak szakszerűbb lesz a lapátforgatási technikánk, de arra is fény derül, hogy a törökök elvonulása után Békés megye hogyan lehetett egyenértékű egy dunai vízimalommal, és miért van minden második szarvasi lakosnak szlovák állatneve?

Te hány kilómétert bírsz evezni?


Sörben az igazság


Miután kieveztük magunkat, kellemesen elfáradtunk, kultúrtörténeti műveltségünk pedig lassan akadémiai szintű, megérdemlünk egy jó pofa sört. 

Persze kizárólag a Szent András Sörfőzde remekeiből. A cseh és belga sörversenyeken is érmes nedűkért csak 7km-t kell tekerni, és már le is parkolhatjuk kétkerekű járgányainkat a sörkert bicikli tárolójában.

A csapon mindig friss, alsó és felső erjesztésű kézműves sörök, hamisítatlan falusi hangulat, magyar népi kocsmajátékok… 

És persze hamisítatlan helyi arcok fogadnak minket, akik első látásra kissé mogorván néznek a turistákra (ne legyenek illúzióink, ők pontosan tudják, hogy nem vagyunk helyiek :)), de pár perc múlva már úgy mesélik az unokájuk vagy a szomszéd történetét, mintha mindig is komák lettünk volna.
A díjnyeretes málnás búza


De az igazi ínyenc nem éri be ennyivel, és természetesen be akar kukkantani a kulisszák mögé is, hogyan is készülnek a helyi sörkülönlegességek. Hány %-os sűrítményt használnak meggysörhöz? Mikor kerül a gyümölcs a málnás búzasörbe? És ki az a Bandibá, illetve a Vári nővérek, akikről külön italokat neveztek itt el? 

Nos ezekre mind választ kapunk a kb 45 perces túrán, ahol egy helyi főzdemester kalauzol minket végig a sörkészítés folyamatain, mi pedig csak tátjuk a szánkat, meg persze nyújtjuk a poharunkat (egyedi logóval, amit aztán hazavihetünk emlékbe), többek közt olyan italt is kóstolhatunk, ami csak 1 hónap múlva kerül csapra!!!

Egy szó, mint száz, a Szent András Sörfőzde kihagyhatatlan megálló, még akkor is, ha nem is szeretted eddig a sört. :)
Ajándék, aminek biztos örülnek a barátok

A kóstoló végeztével a legfinomabbnak ítélt tételekből pet-palackban vihetünk haza is, ha pedig otthoni rokonoknak vagy barátoknak akarunk a hűtőmágnesnél magasabban kvalifikált ajándékot vinni, üveges, díszdobozos összeállítást is összeraknak nekünk a pultos hölgyek. Ezek után már nincs is más dolgunk, mint ellenőrizni, hogy hova is zártuk a biciklinket, ami egy jól sikerült kóstoló után könnyed válhat vicces kincskereséssé. 

Ha megvan, pattanjunk nyeregbe, tekerjünk haza a NádaHázamba, és pihenjünk egy kicsit.
Holnap ugyanis hasonlóan tartalmas kalandok várnak ránk. :)

ui: Az Artézi Gőz-Kád végül kimaradt a túrából, de cserébe legközelebb egy Csoki-káddal együtt barangoljuk be, végtére is alig pár lépésre vannak egymástól.

De erről majd jövő héten...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése