2017. április 12., szerda

Egy jégkorszaki szaki a Körösvölgyi Állatparkban

óriás az állatparkban
Igen ritka látványossággal, a ma élő, legnagyobb testű szarvasfajjal gazdagodott a Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatparkban bemutatott állatfajok listája.
 
A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság szarvasi bemutatóhelyén a Kárpát-medence állatfajainak egyik leggazdagabb gyűjteménye tekinthető meg, közöttük az újonnan érkezett, furcsa külsejű kuriózummal, a jávorszarvassal.




Jávorszarvas Szarvason


jávorszarvasA fiatal jávorszarvas ünőt a csehországi Hluboka Állatkertből kapta meg a Körösvölgyi Állatpark, aki éppen új, tágas kifutójával barátkozik, s immáron a nagyközönség számára is megtekinthető. Az alig 8 hónapos állat máris tekintélyes méretekkel rendelkezik. Marmagassága kb. 130, fej magassága pedig 180 cm körül van. A még növésben lévő állat, már most jóval termetesebb, mint az állatpark ivarérett gímszarvas bikája. A kifejlett jávorszarvasok marmagassága a 2 métert, súlyuk pedig a fél tonnát is elérheti.

Óriási elterjedési területén belül ingoványos égeresek, nyíresek, főleg az erdős tundra és a folyók menti nagy mocsarak növényevő lakója. Öblök és tengerpartok mentén is él.

A jávorszarvas úszik is!

jávorszarvas úszik isA jávorszarvasok már néhány napos korukban megtanulnak úszni. Kilométereken át képesek tempózni, és közel hat méter mélyre is lemerülnek az általuk kedvelt vízi növényekért. Szétterpeszthető patáik lehetővé teszik, hogy behatoljanak a lápokba és mocsarakba is.

A jávorszarvasok életmódja erősen eltér a többi szarvasétól, ugyanis magányosan élnek, territóriumuk nincsen. Az állomány egész évben mozgásban van. A bikák csak a párzás idejére találkoznak a nőstényekkel, akik szintén egyedül vezetik utódjukat.

A Körösvölgyi Állatpark fiatal jávorszarvas ünője igen közvetlen, szelíd, kíváncsi állat, így testközelből megfigyelhető.

Hol találod meg őt?

A Nád a Házam Teteje Vendégháztól mindössze 10 km-re fekvő Állatparkban, Te is megnézheted, sőt, közös fotót is készíthetsz vele, ha ügyes vagy! :)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése