2017. március 21., kedd

Nyakas borok a Nádaházamban április 1-től!!!

Nyakas

This is the beginning of a beautiful friendship...:)

A hétvégén eleget tettünk egy régi, kedves barátunk, Nagy Péter invitálásának, és ellátogattunk a Nyakas Pincészetbe Tökre.

Tök település szőlő- és borkultúrája évszázadok óta híres, a szőlőhegy öreg pincéi és pincesora érdekes látnivaló ma is. Itt működik, a település legnagyobb borászataként a Nyakas Pince, amely a Zsámbéki-medence és az Etyek–Budai borvidék egyik legjelentősebb szőlő- és borgazdasága is egyben.

Peti nagy örömmel fogad minket, egyből a tárgyra, azaz a borra tér, és mesélni kezd...


  • Hogy miként épített Gyula papa (Peti apósa) az egykori TSZ-ből a mai világban is virágzó borászatot...
  • Hogy az 1990-es években épült Nyakas Pince a nevét a medencét átszelő Gerecse hegység nyúlványáról a „Nyakas”-ról kapta...
  • Hogy 1997-ben idult el a minőségi borászkodás, melynek fejlesztése Malya Ernő főborász nevéhez fűződik, akit a szakma 2002-ben az "Év Bortermelője" kitüntető címmel jutalmazott...

És még sok érdekességet és sztorit, amire már nem is igazán figyeltünk, mert közben a kóstoló terembe értünk, és Aligvártuk, hogy végre a kibontsunk egy palack Irsait.

Azt eddig is tudtuk, hogy a Nyakas elsősorban a zamatos, friss, reduktív technológiával készült borai miatt népszerű, ezért szerettük mi is.

De hogy olyan kincseket rejt a pince, mint a 2014-es Chardonnay, azt bevalljuk őszintén, nem is sejtettük. Már az első kortynál éreztük, hogy valami különleges dologra bukkantunk, és kiderült, hogy nem csak a mi tetszésünket nyerte el ez a fajta.


Magyar bor ugyanis még soha nem került TOP10-be a franciaországi Chardonnay du Monde versenyen. Egészen 2015-ig, amikor is a Nyakas, ezzel a tétellel feliratkozott a bortörténelemkönyvek lapjaira, és aranyértmet nyert a Burgundiában tartott nemzetközi bormustrán...

A második pohár chardonnay után pedig a megállapodás is megszületett a felek között:

  • 2017. április 1-től a Nád a Házam Teteje Vendégházban is kaphatóak lesznek a Nyakas borok,
  • egy limitált szériás, kizárólag a vendégház vendégeinek szóló csomagolásban!

Már Alig-várom! :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése