2018. október 14., vasárnap

Ízutazás kolbászfalvára


Ízutazás Csabára, a világ legnagyobb, és talán legautentikusabb kolbászfesztiváljára, ahol a hangulat még mindig családias, a fellépők közt már egyre nagyobb sztárok vannak, a feledhetetlen íz élményekért pedig messze földről zarándokolnak ide a gasztroturisták.



Vágvölgyi Ákos, a Szedeák kosárlabdacsapatának Universiade válogatott játékosa ad most ízelítőt a Nád a Házam blog olvasóinak, miért is kötelező program okt.19-22. között kolbászt kóstolni.

Amikor pár éve Ákossal egy csapatban játszottunk, éppen egy fontos bajnoki rangadóra készültünk, és ahogy közeledett a szombati összecsapás az edzőnk egyre elégedetlenebb volt mindannyiunk teljesítményével, végül is megkérdőjelezte, hogy esetleg rossz sportot űzünk. 

Az egyik ilyen dorgálás után Ákos gondterhelten meredt maga elé az öltözőben, én pedig gondoltam megvigasztalom, mondván, hogy nem a világ vége, ha leszidják az embert, még akkor sem, ha mindezt 2 centiről teszik üvöltve, szerb-magyar-angol káromkodások és válogatott sértések kíséretében…

Ákos azonban gyorsan megnyugtatott, hogy őt ez egyáltalán nem zavarja, viszont nem tudja, hogy a hétvégi meccs miatt hogyan is megy haza a KOLBÁSZFESZTIVÁLRA…

Ekkor először megnyugodtam, hogy intejú alanyunk hősét nem olyan könnyű kihozni a sodrából. Aztán arra gondoltam, hogy nem teljesen komplett, majd szöget ütött a fejembe a kérdés: Ok, de mi a fene az a Kolbászfesztivál?

Évekkel később, amikor egész békés megye az egyik legrangosabb magyarországi gasztro fesztiválra készülődik, felhívtam Ákos barátomat, vajon idén tud-e menni? 
És ha igen, miért is olyan jó ez kolbászfesztiválozósdi?

a kolbászverseny "résztvevői"


Tősgyökeres békéscsabaiként mit jelent számodra a Kolbászfesztivál?
Nosztalgikus élmény, ahol az ember találkozhat a régi barátokkal, hiszen minden csabai számára egy kötelező társasági esemény. Persze én is mindig megkóstolok egy csomó helyi finomságot, de nekem elsősorban a barátokról szól.

Sokan az mondják, hogy kezd kissé populáris irányba elmenni a rendezvény az utóbbi időkben. Mi a te véleményed erről?
Ha ez alatt azt érted, hogy népszerű, és egyre jobb előadók is fellépnek, akkor igen. De én ennek személy szerint örülök, mert pár éve még a mi korosztályunk nem sok olyan előadót talált a fellépők között, akik miatt akkor is kimennénk, ha nem lenne kolbász.

Idén pedig, ha jól tudom, Majka, Punnany Massif és Kowalsky koncert is lesz.

fellépők Majkától Lovasi Andrásig

Szererintem tudatosan törekszenek rá a szervezők, hogy minden korosztály számára hozzanak fellépőket, és ezáltal minőségi szórakozást is garantálják estére. Napközben pedig amúgy is “besszipant” a sok kóstolnivaló.

Mit gondolsz, miért éri meg az ország másik végéből eljönnin a csabai Kolbászfesztiválra?
Most mondhatnám, hogy a kolbászok miatt mindenképp, és ez igaz is volna, de szerintem az egész rendezvénynek van egy semmi máshoz nem hasonlítható hangulata. Ez annak ellenére magával ragadja az embert, hogy gyerek kora óta visszajáró vendég ide, vagy először kóstol bele a légkörbe.

Mi a te kedvenc csabai csemegéd?
Természetesen a cigánka. Ha valaki még nem kóstolta volna meg a világ lgfinomabb húsos csodáját, az idei fesztiválon pótolhatja a mulasztást! ☺

a híres csabai cigánka

Mi biztos ott leszünk a Fesztiválon. 

Ha te is kedvet kaptál, akkor okt 19-21. még van szabad helyünk a Nád a Házam Teteje Vendégházban, ahol külön a fesztiválra összeállított csomagajánlattal várunk téged és az egész családot!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése